jump to navigation

Chipuri ale dictatorilor mai 9, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Am gasit pe blogul lui Vladimir Tismăneanu două postări interesante.
Primul este un cântec georgian, „Suliko”, cu o melodie răvăşitoare şi un text (compus de un mare poet georgian, evident, necunoscut în cultura noastră, prinţul Akaki Tsereteli.
Această melodie era favorita lui Stalin, argument că până şi dracii au sentimente.

Citind versurile, mă întreb: oare Stalin se gândea, ascultând acest cântec la tragicile povesti de dragoste, cu cele două soţii ale sale, Ekaterina Svanidze şi Nadejda Allilueva?

O a doua postare de pe blogul lui Vladimir Tismăneanu îl priveşte tot pe Stalin, dar şi pe Hitler.
În acest articol, profesorul Tismăneanu rezumă cercetarea profesorului Saul Friedlaender, profesor de istorie la UCLA, care compara popularitatea reală a lui Hitler, precum şi încrederea de care se bucura acesta în partidul nazist cu lipsa de popularitate a lui Stalin.

Modesta mea părere este aceea că o comparaţie Hitler-Stalin nu ţine, la rigoare, decât dacă ar fi să vorbim de numărul victimelor. După mine, Hitler poate fi, mult mai îndreptăţit, comparat cu Lenin cei doi fiind artizanii unor noi regimuri politice totalitare. Stalin aparţine unei a doua generaţii de conducători ai URSS. Din fericire pentru noi, Germania nu a mai avut parte de un al doilea dictator nazist de după moartea lui Hitler.
Dar cum nu sunt istoric, îmi permit să mă joc cu răspunsuri la întrebarea: „Ce ar fi fost dacă….?”.
Presupunând că nazismul ar fi fost câştigătorul războiului, moartea lui Hitler, ce ar fi survenit probabil curând după anul 1945, ţinând cont de starea precară a sănătăţii sale, ar fi putut aduce la putere pe Himmler, de exemplu. Abia un Himmler care să continue şi să aplice la scară cât mai largă exterminarea pe criterii rasiale ar putea fi comparat cu Stalin… cred eu.
Şi, lucru interesant, chiar în perioada maximă a cultului personalităţii sale, Stalin nu a îndrăznit nici o clipă să se substituie lui Lenin, care a rămas, incontestabil, zeul comunismului sovietic până la prăbuşirea URSS.
Hitler în schimb nu avea nici un înaintaş la care să se raporteze. Aşa cum Lenin inventa URSS-ul, tot la fel Hitler construia Reichul nazist…

Reclame

Comentarii»

1. Chipuri ale dictatorilor | Secolul 21 ~ 21st Century - mai 9, 2009

[…] rest is here: Chipuri ale dictatorilor This entry is filed under Bogdan Duca, Romania. You can follow any responses to this entry through […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: