jump to navigation

Sa ma bucur sau nu? aprilie 17, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Astazi la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta s-a cantat Prohodul Domnului in varianta sa integrala si (implicit) incorecta politic. Mai precis, strofele din Prohod cu caracter evident antisemit pe care Sinodul le indepartase tacit in editiile Trioadelor din ultimele decenii au fost reintroduse.
Sa ma bucur sau nu?
Un ochi imi rade: prostia corectitudinii politice este sfidata.
Un ochi imi plange: aceste strofe sunt evident antisemite si textul lor, departe de a fi de cine stie ce inalta duhovnicie, nu pot incanta decat pe cei care nu pot sa isi satisfaca propria neputinta decat prin teorii ale conspiratiei.

Cred ca Sinodul a gresit indepartand aceste strofe. Ele trebuiau indreptate si eventual inlocuite, nu pur si simplu scoase din text.
Dar cred ca introducerea lor peste vointa Sinodului este un gest de bravada gratuita (probabil ca doar eu am observat lucrul acesta) si un act de neascultare.

Doamne ajuta!

Reclame

Comentarii»

1. Alex - aprilie 17, 2009

hmmm, Mai citeste viata parintelui Cleopa, vezi in istoria mai recenta urgia antihristica, a comunistilor, ce conducatori si de ce neam erau ei…
„29. Vai vouă, cărturarilor şi fariseilor făţarnici! Că zidiţi mormintele proorocilor şi împodobiţi pe ale drepţilor,
30. Şi ziceţi: De am fi fost noi în zilele părinţilor noştri, n-am fi fost părtaşi cu ei la vărsarea sângelui proorocilor.
31. Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.
32. Dar voi întreceţi măsura părinţilor voştri!
33. Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei?
34. De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci şi înţelepţi şi cărturari; dintre ei veţi ucide şi veţi răstigni; dintre ei veţi biciui în sinagogi şi-i veţi urmări din cetate în cetate,
35. Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepţilor răspândit pe pământ, de la sângele dreptului Abel, până la sângele lui Zaharia, fiul lui Varahia, pe care l-aţi ucis între templu şi altar.
36. Adevărat grăiesc vouă, vor veni acestea toate asupra acestui neam.
37. Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi cu pietre ucizi pe cei trimişi la tine; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu aţi voit.
38. Iată, casa voastră vi se lasă pustie; ”

Atentie mare la cuvantul Domnului:”De aceea, iată Eu trimit la voi prooroci şi înţelepţi şi cărturari; dintre ei veţi ucide şi veţi răstigni; dintre ei veţi biciui în sinagogi şi-i veţi urmări din cetate în cetate,
35. Ca să cadă asupra voastră tot sângele drepţilor răspândit pe pământ,….”

Trist sa constat ca spalarea globala a creierelor, a avut efect si in cazul dvs..
http://apologeticum.wordpress.com/2009/04/17/sa-marturisim-prohodul-necenzurat/

2. Ana Petrache - aprilie 17, 2009

Da si eu am fost socata sa vad in cartea mea de rugaciuni varianta ff antisemnita a Prohodului in timp ce in Catedrala din Ploiesti se canta varianta corecta politica…
Asumarea evreilor a mortii lui Hristos Sangele lui asupra noastra si a copiilor nostrii e oricum un blestem greu de suportat si istoria din pacate a aratat asta, asa ca nu e cazul sa mai lovin din nou de evrei, e greu sa fii poporul lui Dumnezeu. Aveti grija crestini sa nu ratam si noi, ca nu mai are ce sa ne faca Dumnezeu !

3. Alex - aprilie 18, 2009

„”Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci.
32. Dar voi întreceţi măsura părinţilor voştri!
33. Şerpi, pui de vipere, cum veţi scăpa de osânda gheenei?””

Daca Domnul si Dumnezeul nostru, Iisus Hristos a spus asta, cum pot fi eu mai milostiv decat El?

4. Bogdan Duca - aprilie 18, 2009

Draga domnule Alex, va aduc aminte porunca Domnului: aceea de a ne iubi vrajmasii. Hristos Insusi se roaga pentru evrei, spunand de pe Cruce: „Iarta-i Doamne caci nu stiu ce fac!”
Daca spune Domnul asta, cum putem fi noi mai putin milostivi decat El?
Iar daca Domnul isi pedepseste poporul in felurite chipuri (Holocaustul fiind printre ele), sa nu uitam ca a Lui este razbunarea si nu a noastra.

Repet apoi faptul ca nu sunt de acord cu excluderea tacita a acelor strofe din Prohod, din ratiuni strict liturgice: Prohodul nu se mai poate canta avand ca stihuri versetele Psalmului 118, asa cum cere randuiala.
Sinodul, incercand sa fie corect politic a sfarsit prin a gresi liturgic.
Insa cred ca o modificare, o indulcire a lor, este binevenita.

5. Alex - aprilie 18, 2009

Domnul nu se neaga pe sine…El care iubeste pe vrasmasi, a luat biciul si i-a biciuit pe schimbatorii de bani din templu, iar despre smintitorii care invata poporul la rele a aratat ca sunt vrednici de moarte:
„Sfânta Evanghelie după Marcu

Cap. 9

42. Şi cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare. ”

Smintitorul e cel mai periculos pt. o comunitate. Iar noi ce facem, ne prefacem ca nu stim cine e neamul care face „lobby” pentru legiferarea nelegiuirilor? Ba mai mult, cenzuram textele liturgice care ne avertizeaza fara nici un ocolis ca sa-i cunoastem si sa ne ferim de smintitori? Cei care fac aceasta, cei care „binecuvanteaza” si cei care sunt de acord, sa aibe parte de mostenirea celor carora le ia apararea…

6. Sa ma bucur sau nu? | Secolul 21 ~ 21st Century - aprilie 26, 2009

[…] is the original post: Sa ma bucur sau nu? This entry is filed under Bogdan Duca, Romania. You can follow any responses to this entry through […]

7. Ilie Catrinoiu - aprilie 27, 2009

Si episcopul Slatinei a reintrodus prohodul necenzurat. E foarte bine ce se intampla.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: