jump to navigation

Roger Scruton martie 29, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Roger Scruton, una din cele mai strălucite minţi ale gândirii conservatoare contemporane a venit, invitat de Institutul de Studii Populare, la Bucureşti. Cum prietenii mei de la ISP, probabil exasperaţi de lipsa de cultură politică a unor politicieni liberal-conservatori de talia doamnei Roberta Anastase (care chiar este la înălţime, la propriu!), conferinţa domnului Scruton a avut loc în Parlamentul României, la Camera Deputaţilor.
A fost îngrămădeală de parlamentari PD-L, vă daţi seama….Aproape o duzină! Mai mulţi decât i.ar fi adunat o şedinţă normală de plen, aşa că staţi liniştiţi, nu îi ironizam. Dar dacă cu prezenţa au stat….rezonabil, tare îmi e teamă că au rămas repetenţi la capitolul învăţătură. Sper să mă fi înşelat eu. Dar dacă m-am înşelat, abia aştept să văd
cum PD-L va începe să se transforme în ceea ce nu este: un partid de dreapta.
Dar greu la deal cu… parlamentarii mici. Şi apropos de ce au înţeles parlamentarii din discursul domnului Scruton: trebuind să îl prezinte, Onor doamna preşedinte a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, l-a botezat pe Roger Scruton numindu-l…..George. Sper că i-a dat o oaie după.

Dar să vă prezint notiţele mele din timpul conferinţei:
În introducerea sa la Roger Scruton, profesorul Vladimir Tismăneanu a vorbit despre acesta ca despre un „western-right”.
A menţionat faptul că Roger Scruton a învăţat limba cehă pentru a-l putea traduce pe Vaclav Havel în limba engleză.

Problema resentimentului, problemă cheie în filosofia lui Roger Scruton.
Totalitarismele: raţionalizează resentimentul (Scruton), organizează ura (Liiceanu)

Scruton ” a western-right”

Lipsa agendei universale a conservatorilor: dar cum ar putea să existe? Caracteristica fundamentală a conservatorismului este tocmai individualismul, sau, mai bine spus, personalismul.

Ispita retragerii: de înţeles în contextul crizei economice, mai ales că iniţiativa „devierii spre stânga” a fost iniţiată în SUA de către George Bush şi nu de către Obama.

Iresponsabilitatea ramurilor industriale care depind de credite, care îşi construiesc politicile de viitor pe credite (cazul General Motors).

Industria trebuie să îşi asume responsabilităţi, inclusiv pentru criză.

Şomajul provocat de prăbuşirea unor industrii muribunde va elibera pe piaţa muncii şi a ideilor multe minţi pline de inteligenţă şi iniţiativă ce vor sta la baza regenerării economiei.
Statul va deveni tot mai puternic, tot mai sigur pe el, în timpul crizei, fără să plătească nota de plată electorală pentru aceasta.
Motorul principal al economiei: iniţiativa privată este practic blocat în industrii muribunde ce sunt totuşi întreţinute de către stat.

chestiunea welfare-state: o temă conservatoare post-war, mai mult decât pt social-democraţi, în Occident, în sensul că era chiar o chestiune dureroasă: Drumul către servitute al lui Hayek.
Atitudinea centru-dreptei: trebuie acceptat totuşi welfare-state, într-o formă sau alta (din raţiuni electorale, probabil).

Oamenii nu sunt ajutaţi atunci când ajutorul vine de la stat- cool!

Ajutorarea săracilor ţine de milă, nu de dreptate. Este o datorie a persoanei, nu o datorie a instituţiei.
Dacă statul este paternal, acest lucru nu contribuie, în ultimă instanţă, decât la depersonalizarea omului.

Şcolile de stat- instrumente de inginerie socială.
Stânga se va opune tot timpul învăţământului privat, pe motiv că acesta va împiedica principiul egalităţii. Şi, se observă clar, cred eu, în România, unde Universităţile private sunt conduse prost de foşti comunişti iar legislaţia încurajează o mafie universitară dar nu şi iniţiativa educaţională .

Scruton: nu libertatea ci responsabilitatea e conceptul cheie al conservatorilor.

Respingerea patriotismului şi a sentimentului naţional nu a făcut decât să distrugă sentimentul loialităţii şi pe cel al responsabilităţii. Europa naţiunilor putea să pretindă loialitate şi responsabilitate. Europa birocratică nu mai poate să ofere nimic în schimb.

Drepturile omului, piratate de către stânga.

Doar în contextul unui stat naţional, cu cetăţeni mândri şi loiali, conceptul de stat naţional are sens să vorbim de drepturi.

Drepturile omului în Europa birocratică sunt doar….ideologizare.

Ironia este incomprehensibilă pentru socialişti dar e o particularitate a conservatorilor.

Horia Patapievici:

trei filosofii politice dominante:

liberalismul
socialismul
conservatorismul
(insiruire in ordinea in care au influentat Romania).
socialismul e mostenit din comunismul românesc dar este europenizat.

prima reactie: adoptarea liberalismului
punctul cronologic de cotitură după HRP: noiembrie 1996- orientarea spre Vest.

Pentru România, opţiunea pt UE ţine de garanţia normalizării politice a României. Independenţa României este indisolubil legată de UE.
Birocraţia şi mizeriile UE sunt trecute pe planul 2.

Conservatorismul a devenit interesant în România abia după 2000 prin evoluţia unor liberali spre conservatorism.
Pt. Patapievici conflictul este dintre socialism şi liberal-conservatorism, cu sublinierea binelui-comun (care are o fundamentare religioasă).

Nota mea: Patapievici nu înţelege că trebuie să ne asumăm riscul de a ieşi din UE. Logica ieşirii din UE este similară cu cea a refuzării de către ramurile industriale a finanţărilor de la Stat.

Uniunea Europeană nu trebuie gândită altfel decât ca o comunitate a statelor independente.

|ntrebat de Mihai Neamţu de problema home-schooling, Scruton a răspuns că legea care interzice învăţământul alternativ trebuie sfidată, mergându-se până la nesupunere civică.

O altă valoare universală: a avea grijă de…, valoare ce poate particulariza conservatorismul faţă de liberalism.

Notă: textul propriu-zis al conferinţei va apărea în numărul viitor al revistei 22.

Comentarii»

1. Despre liberalism si conservatorism « Agentia de Rating Politic. Blog. - martie 29, 2009

[…] 29, 2009 O dezbatere cu idei interesante cu Roger Scruton. Asa reiese din sumarul facut pe blogul lui Bogdan Duca. Imi pare rau ca nu am participat. Totusi cred ca o asemenea dezbatere merita o deschidere mai […]

2. lunaticul - martie 31, 2009
3. Vasile - martie 31, 2009

lunaticule, daca citeai si comentariile poate pricepeai ceva din articolul „pornografic”; du-te ca esti obosit…

4. lunaticul - martie 31, 2009

@Vasile: Le-am citit :d. Probabil aia care nu sunt liberali isi iau materialele de pe torrenti… De fapt idea e alta: ca „teoreticieni” sunt teoreticieni indiferent de culoare, nuanta si blahblah-uri. Teoria ca teoria dar practica ne omoara… Si idea „Şomajul provocat de prăbuşirea unor industrii muribunde va elibera pe piaţa muncii şi a ideilor multe minţi pline de inteligenţă şi iniţiativă ce vor sta la baza regenerării economiei.” e complet in afara lumii reale… De fapt singura imagine a lumii reale in vremea crizei e aia cu: Sexul oral e bun sau rau? Depinde de care parte a sulii esti. Asa e si cu eliberarea pe piata muncii :D.
ps: Din articol nu imi e clar daca idea e a lui Straton sau nu… Am dedus ca este… Sper ca nu am gresit….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: