jump to navigation

DESPRE CIPURI SI ANTIHRIST martie 10, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Urmăresc siderat discuţiile din jurul chestiunii paşapoartelor biometrice. Nu ştiu dacă să mă îmbolnăvesc de conspirativită sau pur şi simplu să fiu şocat de prostia şi amestecul de misticism şi superficialitate ce par să domine societatea românească.

Pentru creştini, credinţa că acest sistem de lucruri va avea un sfârşit , că acest sfârşit va fi provocat şi de instaurarea unui regim antihristic cu aspiraţii universale şi că acest sistem antihristic poate fi simbolizat şi de numărul 666 este un fapt.
Nimeni dintre creştini nu neagă caracterul revelat al Scripturii şi, implicit, statutul de revelaţie al cărţii Apocalipsei (e chiar un truism, tradus din greacă, cuvântul „apocalipsă” chiar asta înseamnă: „revelaţie”).
Ca urmare, creştinii au o sensibilitate ridicată atunci când vine vorba de orice proiect de globalizare ce nu stă sub semnul catolicităţii credinţei. De asemenea, atunci când realităţile zilei par să semene tot mai mult cu realităţile descrise în Apocalipsă, este dreptul firesc al creştinilor de a trage un semnal de alarmă, de a protesta, de a se împotrivi unor realităţi ce apar ca fiind antihristice.
Şi iată că, de ceva vreme, se poartă o lungă discuţie pe tema felului în care ni se reprezintă în acte identitatea. Mai întâi, conform cu normele europene, identitatea religioasă a fost scoasă din buletine. Grecii au protestat, românii, care aveau buletinele moştenite de la comunişti, nu au avut de ce.
Apoi gradul de informatizare al instituţiilor a crescut. Şi, sub spectrul războiului împotriva terorismului, se pune problema introducerii unor cipuri în paşaport, cipuri ce conţin mai multe informaţii cu caracter personal. Ceea ce, pragmatic vorbind, nu este rău.
Foarte probabil, peste 7-10 ani, sau mai curând (deja se experimentează lucrul acesta în Statele Unite şi nu numai) toate datele de identitate din paşaport şi buletin vor fi codificate într-un singur cip. Şi cum cipurile astea pot stoca incredibil de multe informaţii pe un suport material foarte mic, toţi adepţii utilizării lor sunt de acord că pentru simplificarea vieţii noastre, acest cip ar putea conţine paşaportul, buletinul, carnetul de conducere şi cărţile de credit.
Dar cum poţi căra un cip? Într-un singur document (card) să fie toate informaţiile şi documentele tale? Păi dacă l-ai pierdut, chiar te-ai fript!
Atunci, ce iei tot timpul cu tine şi nu rişti să îl pierzi sau să ţi se fure? Propriul tău corp, nu? Informaticienii futurişti s-au gândit că cel mai bine este ca această informaţie să fie cumva conectată cu propriul corp, aşa că a apărut ideea cipului subcutanat. Acum, când cercetările şi experimentele sunt abia la început, cipul ideal subcutanat e „monstruos” de mare: cât un bob de orez. Peste 10 ani va fi probabil mult mai mic. Ca urmare problema implantării lui nu va mai fi o problemă (nu că ar fi una şi acum).
Dar unde se va face acest implant? Hmmm. Doar nu pe spate sau pe picior. De ce nu? Doar nu o să vă dezbrăcaţi ca să vă verificaţi contul, sau să vă descălţaţi atunci când vă va fi verificat permisul de conducere, nu? Există două locuri ideale: mâinile şi capul.
Eh, iată cum ajungem la profeţia din Apocalipsă, aia cu 666, desigur!
Căci ia să vedem ce spune Biblia (Apocalipsă, 13, 16-18):
„16. Şi ea (Fiara, Antihristul, n.m.) îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. 17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. 18. Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.”
Hmmm! Similitudinea este una prea mare ca să nu ne întrebăm ce şi cum…

Sunt paşapoartele biometrice numărul fiarei? Mai mult ca sigur nu. Sunt ele un pas spre numărul fiarei? Foarte probabil că da. De ce? Deoarece deja vorbim de „încipuire”. Începe să se pună la modul cel mai practic problema codificării electronice a identităţii fiecărei persoane.
O să mi se replice: dar codul numeric personal ce este? O să le răspund „misticoid”: unul din primii paşi spre însemnare. Dovada? A prins atât de bine, încât cei care mă întreabă de natura codului numeric personal, iau acest cod ca fiind un soi de dat ontologic, cu care ne naştem, un fel de apendice cifrat. Or şi acest cod numeric personal, este seria noastră de înregistrare (deocamdată ne-electronică) prin care sistemul politic poate să îşi controleze supuşii. Nu întâmplător CNP-ul este codul utilizat de noi când este vorba de….impozite şi taxe.
O altă replică care ar putea să vină (şi a şi venit, din partea unor….teologi): să nu amestecăm planurile. 666 are o semnificaţie spirituală şi nu trebuie confundat cu cipuri, cu chestiuni tehnologice, umane. Acestor teologi de pripas le răspund trimiţându-i la textul din Apocalipsă (citat mai sus) unde se subliniază că numărul fiarei este „număr de om” şi că cine are minte, îl poate înţelege. Aşa că: mai uşor cu speculaţiile metafizice căci până şi Biblia tot spre cipuri ne îndrumă….
Însă dacă paşapoartele biometrice nu sunt numărul fiarei, atunci de ce atâta scandal? Aceasta mă întreb şi eu. Şi am două scenarii.
Conform primului scenariu, „cineva” urmăreşte aruncarea în marginal a subiectului. Nu, nu acum ci peste ani, când cipurile vor deveni o realitate, iar însemnarea cu 666 nu va mai fi o vorbă în vânt.
Cum se face această aruncare în marginal? Păi e simplu, cel puţin în cazul românesc: televiziunile invită niscaiva echipe de călugări în emisiuni prime-time. Aceştia se fac, inevitabil, de râs. De ce? Deoarece au o limbă de lemn ce nu mai încântă pe nimeni (nici pe enoriaşii lor), sunt incapabili să îşi coerentizeze discursul şi pot fi făcuţi de râs de orice specialist in IT al instituţiilor statului.
Ca să se provoace scandal, mai sunt invitaţi la emisiuni şi niscaiva liber-cugetători care să profeţească moartea democraţiei prin implicarea Bisericii în Stat. Cum aceşti liber-cugetători sunt „societatea civilă”, profeţiile lor sunt ascultate.
Dacă nu au liber-cugetători, mai există o variantă: se aduc nişte analişti politici, care după primele minute de ascultat predici incoerente şi inconsistente despre sfârşitul lumii, vor trece la ce ştiu ei mai bine: „Păi ce dom le? Antihristul este o problemă? Problema reală e că Băsescu vrea să devină dictator. Ia să vedeţi ce scriu eu despre asta în ziarul X de mâine…”.
Şi când mediocritatea intelectuală a Bisericii este dată la iveală, iese la înaintare „artileria grea”: sfântul sinod al Bisericii Ortodoxe române o trânteşte cu autoritate că în definitiv nimeni nu este obligat să aibe paşaport aşa că nu trebuie să ne panicăm. Dacă nu vrem paşapoarte biometrice, facem şi noi un sacrificiu, nu mai ieşim din ţară (sau din UE) şi, gata. Şi pentru că ierarhii ortodocşi sunt şi mari teologi, ei liniştesc pe credincioşi cu o exegeză de moment:
În Apocalipsă se spune că 666 va fi impus silit. Or, nimeni nu te sileşte să îţi faci paşaport. Ergo, concluzionează aristotelic marii preoţi din Sinedriul BOR, paşapoartele nu sunt ale lui Antihrist.
Hmmm. Această înţelepciune teologică m-a dat pe spate. Dar ar fi două probleme totuşi: Prima: doar pentru un neavizat în ale teologiei paşapoartele ar fi sinonime cu numărul fiarei. Dar aceasta nu înseamnă că nu sunt semne premergătoare. Că doar nu o fi Antihristul ăsta atât de tare încât să se apuce să ştampileze lumea cu cifra 666 în chiar timpul administraţiei lui, fără ca lumea să crâcnească….E nevoie de o pregătire preaderare şi pentru împărăţia lui Antihrist, nu?
Apoi, o a doua problemă este…filologică. Deşi Biblia în traducere românească vorbeşte de o „silire” a oamenilor de a primi numărul fiarei, originalul grec nu spune acelaşi lucru.
Dar să mergem mai departe cu scenariul I: după ce se pronunţă şi BOR-ul, subiectul cade în desuetudine. Popii revoltaţi mai sunt primiţi doar la OTV, între un dans al lui Cici Balerina şi confesiunile cine ştie cărei babe care se crede pornostar….Iar lumea răsuflă uşurată că a scăpat măcar de Antihrist, dacă de criză nu a putut scăpa….
Al doilea scenariu e mult mai simplu (şi mai puţin credibil): suntem atât de prostănaci şi fără griji încât nu avem altă treabă decât să iscăm dezbateri publice pe tema actelor de identitate.

Ca o concluzie: indiferent ce va fi cu aceste cipuri (şi eu cred că ele vor ajunge să fie numărul fiarei), viitorul sună interesant. Şi nici nu are cum să sune altfel, ţinând cont de societăţile în care trăim.

Reclame

Comentarii»

1. Tavi - aprilie 7, 2009

cand am citit titlul, mi-era un pic teama de continut… dar in cele din urma m-am linistit 🙂

2. lovic - ianuarie 24, 2010

Cine vrea sa se alature grupului „NU VREM CIPURI” este pe facebook

3. justin - iunie 2, 2010

sa renuntam la cipuri spuneti prietenilor ca aceste cipuri ne vor duce la pierzare

4. anima inquieta - septembrie 9, 2011

asa este fratii crestini! lumea nu cunoaste adevarul,problema cipurilor e destul de grava,nu ne ramane decat sa avem credinta mare ca sa trecem cu bn peste toate clipele grele si nu numai DUMNEZEU sa ne ajute !!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: