jump to navigation

Verdict: sunt rasist şi antisemit februarie 27, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Acestea sunt concluziile trase de domnul Liviu Ornea (ajutat, de pe forumul de discuţie al articolului de către domnul Michael Shafir) asupra modestei mele persoane. Dacă doriţi să vă convingeţi, puteţi să citiţi articolul respectiv apăsând aici .

Iată cum, după ce mi-am îndepărtat toţi posibilii admiratori antisemiţi prin susţinerea publică a Israelului şi a cauzei poporului evreu în Palestina, după ce am denunţat (printre primii!) cu micile mele posibilităţi de publicist,  noul tip de antisemitism cu mască …. „antifascistă” ce bântuie prin Europa, doi evrei mă acuză cum că aş fi….antisemit.

Ce ar trebui oare să fac? Să îmi arăt originile semite? Mi s-ar părea nedemn. Şi apoi este dreptul oricărui evreu (iar eu sunt evreu în proporţie de ….12,5%) să fie antisemit, nu?

Nu voi face asta. Mai întâi mă voi amuza rememorând prima dată când mi s-a adus acuza de a fi antisemit. S-a întâmplat acum un an şi jumătate… Tocmai scrisesem un articol pro-Israel.  Revista Realitatea evreiască, într-o rubrică de revistă a presei culturale a apreciat pozitiv articolul meu.

După puţin timp scriu articolul despre eterna ţiganiadă europeană, articol ce mi-a atras chemarea în faţa comisarilor politici de la CNCD. Mai trece timpul şi, prins într-o dezbatere în jurul Raportului final iau apărarea lui Vladimir Tismăneanu,  într-un articol, poate patetic, dar 100% sincer.

Spre surpriza mea, cei de la Realitatea evreiască comentează articolul meu despre Tismăneanu cam aşa (citez din memorie): „După ce a scris un articol rasist pe tema romilor, A.B. Duca recidiveaza cu un atac virulent antisemit la adresa lui Vladimir Tismăneanu.”

Ţin minte că am râs cu poftă….

Dar acum nu mai pot râde. De ce nu? Pentru că într-un articol şchiop, în care până şi numele îmi este pocit, domnul Liviu Ornea mă face rasist pentru simplul motiv că am afirmat un lucru ştiut şi deja circulat în mass-media: principalii vinovaţi pentru prăbuşirea sistemului bancar american sunt cei care, luptând cu spor împotriva discriminării, au impus băncilor americane să nu mai discrimineze, când creditează, pe cei săraci.

Cei săraci fiind în SUA mai ales negrii şi hispanicii, faptul că mi-am băgat nasul în această problemă mi-a atras acuza de rasism.

Dar domnul Ornea, fiind un om inteligent, ştie că această acuză nu prea poate sta în picioare. Şi chiar dacă ar sta în picioare, nu prea e de interes la noi. Aşa că a folosit un sofism pentru a da de înţeles că aş fi….antisemit.

Care este sofismul? Bogdan Duca scrie în revista Cultura. In revista Cultura a scris un text antisemit domnul Dan Ungureanu. Ergo, domnul Bogdan Duca este antisemit.

În sprijinul domniei sale a venit, cine credeţi? tocmai un coleg de la revista Cultura. E vorba de domnul Mihai Iovănel care, scoţând un comentariu elucubrant pe forum, diplomatic, fără să mă menţioneze, arată cum un grup de intelectuali români (Sorin Lavric şi Dan C. Mihailescu fiind reprezentativi), profund antisemiti, devin imaculaţi folosindu-se detergentul….Vladimir Tismăneanu.  Cu alte cuvinte (domnul Iovănel cunoscând foarte bine prietenia mea sinceră pentru Vladimir Tismăneanu şi Sorin Lavric ca şi respectul meu pentru Dan C. Mihăilescu), Bogdan Duca este un antisemit, dar va fi scos curat de „gaşca” lui.

Acum intră în horă domnul Michael Shafir. Domnia sa e un personaj amuzant în chiar agresivitatea domniei sale. Când, la o şcoală de vară, a văzut un distins intelectual (căruia nu îi voi da numele) fumând împreună cu noi ţigări „hand made” ne-a acuzat că…..fumăm marijuana.

Acum domnul Shafir nu mai este amuzant însă. Mă acuză de antisemitism printr-un raţionament sofistic (evident!): lui Duca nu îi plac negroteii, marea majoritate a evreilor sunt mai …ţigănoşi. Ergo, Duca e antisemit.

Şi, pentru a arăta că problema domniei sale nu e subsemnatul, trânteşte agresiv câteva afirmaţii jignitoare la adresa lui Vladimir Tismăneanu….

Aşa că….iată-mă şi antisemit: să vadă şi lumea pe cine protejează Tismăneanu!

Reclame

Comentarii»

1. mihai iovanel - februarie 28, 2009

@bogdan duca

comentariul meu „elucubrant” s-a redus la cateva citate contextualizate. poate citatele (din Dan C Mihaielscu si Sorin Lavric) vor fi fost elucubrante…
cat despre „Eterna tiganiada?”, articolul pe care l-ai scris mai an,fara sa-ti neg pe de o parte dreptul la libera exprimare,nu neg nici altora, pe de alta parte, dreptul sa-ti califice articolul drept rasist. unde propuneai sa fie „stimulati” rromii sa formeze un stat? in madagascar? si daca nu voiau, care ar fi fost, dupa tine, solutia B?

2. Horia C. - februarie 28, 2009

Domnule Duca, nu va faceti griji prea mari. Probabil nu e nici prima si nici ultima oara cand respectivele acuze va vor fi aruncate in spate. Aceste etichete postmoderne au o eficienta extraordinara. Cam ca cele de „burghezo-mosier”, „fascisto-capitalist”, „imperialist” pe care le aruncau inaintasii socialisti. In principal, logica deficitara a stangii nu mai mira pe nimeni …

3. Bogdan Duca - februarie 28, 2009

@Mihai Iovanel

M/am saturat, sincer, sa tot apar articolul „Eterna tiganiada?”. Pana si CNCD-ul nu a avut ce sa gaseasca rasist in textul acela. Ca redactor al revistei Cultura ai citit (macar de nevoie, caci cerea fisa postului) toate articolele mele pe aceasta tema si tot nu ai inteles ce am vrut sa zic?
Ba mai si folosesti aluzia (calomnioasa) la Madagascar.

@Domnule Horia C.
Multumesc pentru mesaj. Total de acord.

4. blogideologic - martie 1, 2009

Domnule autor, nu puteţi fi mai coerent ? Scrieţi pe româneşte,domnule !Şi Vladimir Tismăneanu, ăsta, avea neamuri la Tismana ? Dacă n-avea, de ce şi-a spus Tismăneanu ? Ce vroia să ascundă ? Faptul că pe criminalul său tată îl chema Lioncik Tismeneţki? Faptul că acel Lioncik Tismeneţki a adus Gulagul peste Basarabia în perioada 1940-1941 ? Faptul că Raportul Tismăneanu face de fapt o deşănţată politică pro-Rusia atunci când atacă protocronismul românesc?

5. John - martie 3, 2009

Dl cu blog-ul ideologic face parte din categoria celor care citesc modernitatea (doar) prin ochii unui Puric…; cand vom renunta la rezolvarea problemelor prin apelul rudimentar-inflationist la citate va fi ceva mai bine; faptul ca repeta aceleasi ineptii cu Gulag-ul adus in Romania de tatal dlui Tismaneanu il face si mai mic sufleteste (a se citi interviul cu dl Tismaneanu din revista Orizont, noiembrie 2008, cred; este on line…)

asa ca, domnul cu blog (si creier) ideologic ar face bine sa ne mai scuteasca cu fumigenele in chip de „adevaruri istorice”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: