jump to navigation

Recitind Decalogul IV februarie 25, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

8.Să nu furi!

Furtul are şi el valenţele sale postmoderne, nu? Cel mai recent tip de furt este cel prin înşelătorie. Minciuna este instrumentul prin care ni se fură cei mai mulţi bani. Suntem minţiţi prin mass-media, suntem păcăliţi de o întreagă industrie, cea a publicităţii.

Suntem furaţi şi suntem educaţi să furăm. Este cool să lucrăm în domenii ce favorizează furtul şi înşelăciunea, nu? Şi nu doar pentru că se plăteşte bine. Ci pentru că, vezi Doamne, eşti „creativ”!

Dar furtul are şi alte valenţe postmoderne. Se fură foarte bine făcând proiecte în diverse organizaţii non-guvernamentale. ONG-urile sunt noile bande de Robin Hoozi (de data aceasta cu toate actele în regulă!) ale timpurilor noastre.

Chiar dacă nu există o problemă, aceasta poate fi inventată pentru a putea obţine o finanţare pentru ea. Iată! Avem problema discriminării culturii gay. Sau problema căsătoriilor dintre homosexuali. Ce contează că homosexualii nu se identifică cu acea „cultură gay”? Sau că nu vor să se căsătorească? Important este să obţinem bani din asta.

Vreţi un exemplu de furt pomo made in NGO? Se organizează chiar zilele astea, la Cluj, o săptămână a lesbienelor. Ea este organizată de Asociaţia „Eşti Unică”. Până aici totul ar fi frumos. Dar cel ce se ocupă de acest proiect este un… lesbian: domnul Sorin Filip. Cool, nu? În faţa legii, domnul Filip e implicat într-un „biznis” non-profit. Din punct de vedere etic, domnia sa este un om ce încalcă porunca a opta.

9.Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău!

Hohohoho! Este un „sport” democratic să se pună la cale campanii electorale, nu? Iar aceste campanii electorale sunt pline de atacuri fără acoperire la adresa adversarilor. Calomnie? Nu. Doar democraţie!

Să depăşim, acum, momentul campaniilor electorale. Ele sunt cumva dueluri consimţite, în care calomniile sunt doar arme nesângeroase.

Cea mai gravă mărturie mincinoasă împotriva aproapelui se practică însă în domeniile sociale şi ale spiritului. Minciuna împotriva unor evidenţe istorice este o practică bine întrebuinţată de ideologiile de ieri şi de astăzi. Fie în mediile academice, fie la televiziuni (multe cu pretenţii ştiinţifice, gen Discovery, History, Animal Planet, National Geographic etc.) discursul despre istorie este modificat voit.

Ştim de la bun început cine sunt bunii şi cine sunt răii în istoria noastră recentă. Ştim că Hitler a fost un geniu al răului, dar Lenin apare ca un tip cumsecade. Alfred Rosenberg a lansat o ideologie a morţii, iar Marx a scris, plin de compasiune, pentru „oropsiţii sorţii”. Nazismul este condamnat, iar comunismul este justificat.

Dar, datorită CNN, ştim că Obama este cel mai potrivit om pentru a conduce SUA şi poate chiar şi lumea, la fel cum ştim că George Bush este un soi de Hitler deghizat.

De la domnul Al Gore aflăm că se apropie o apocalipsă climatică şi, lucru mult mai grav, civilizaţia occidentală este vinovată pentru aceasta.

Ştim, datorită lui Dan Brown si celor de la National Geographic, cum că Iisus era însurat şi avea copii şi mai ştim că doar misoginismul primilor creştini ne-a împiedicat să intrăm într-un foarte natural matriarhat.

Cum de ştim toate astea? Nu pentru că am aflat că ele ar fi adevărul gol goluţ, ci pentru că anumite spirite ce bântuie prin istorie sunt interesate să credem în lucruri neadevărate. Scopul ideologiilor nu este acela de a medita asupra adevărului, ci de a promova nişte idei ca fiind adevărate. Şi nu nişte idei născute şi confirmate de tradiţie, ci idei… moderne.

10.Să nu pofteşti nimic din ce este al aproapelui tău!

Această poruncă este legată de două obsesii ale modernităţii târzii: obsesia egalitaristă şi cea a dispreţului faţă de proprietate. Două obsesii evident interconectate.

De la 1789 încoace se visează în multe feluri şi în multe chipuri la construirea unei societăţi egalitariste. La 1789 s-a început făurirea acestei societăţi prin tăierea capetelor tuturor celor care făceau dovada posesiei unei asemenea părţi de corp. Karl Marx şi discipolii săi au mers mai departe: au propus o dictatură a proletariatului, au ucis pe cei suspectaţi de a fi „duşmani de clasă”, s-au ucis şi între ei pentru ca, în faza finală, cu prolii şi inocenţii rămaşi, să înceapă reeducarea prin îndoctrinare.

Ideologiile postmoderne au învăţat lecţiile părinţilor revoluţionari (ele respectă porunca a 5-a) şi acum se ocupă de îndoctrinarea noastră şi de acuzarea continuă a celor bogaţi pentru că au îndrăznit să devină bogaţi.

Astfel, lumea a treia e învăţată să pretindă acuzator bani de la statele bogate, prolii din Africa sau America Latină sunt încurajaţi să devină infractori pentru a invada ţările din „nordul” bogat.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: