jump to navigation

Recitind Decalogul III februarie 19, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

5.Cinsteşte-ţi părinţii!
Postmodernismul (ce se doreşte a fi şi o postmodernitate, doar-doar scapă de codiţa sa ideologică) urăşte tradiţia. Iar când nu o urăşte, o identifică cu o naturaleţe terifiantă în ideologiile modernităţii, de parcă tot ce înseamnă umanitate a început în jurul lui 1789.
Să nu mai discutăm despre distrugerea sistematică prin ideologizare a tot ce înseamnă mitologie. Eroii Greciei antice devin portstindardul discursului corect politic al vremii: ştiţi serialul „Hercule”? Dar acea porcărioară menită să satisfacă instinctele războinice ale feministelor, „Xena. Prinţesa războinică”? Strămoşii mitici ai civilizaţiei noastre s-au transformat într-un soi de Che Guevara în sandale, de Roze Luxemburg în costum de baie din piele…
Filme cu Iisus în care Acesta are apostoli negri sau asiatici, legenda lui Robin Hood croşetată cinematografic în aşa fel încât să permită şi personaje (evident pozitive!) africane sau magrebine, conferinţe mai mult sau mai puţin academice menite să ne convingă că celălalt a fost tot timpul mai „cool” decât noi, toate deturnează ideologic istoria şi istoriile părinţilor noştri, faţă de care nu ar trebui să ne raportăm altfel decât corect politic şi, desigur, critic.
Omul recent nu se poate construi altfel decât dacă devine un om fără rădăcini. I se spune frumos: omul cosmopolit, internaţionalist, ecumenist. El nu este condiţionat de naţionalisme, nu este cantonat în etnicisme, marotele ideologice ale aceleiaşi modernităţi. Dar, deşi ştie să combată frumos unele inepţii ale modernismului cu altele (mai „postmoderne”), el nu face altceva decât să îşi taie propriile rădăcini şi să devină un frumos, dar efemer brad, că tot este bradul de crăciun unul dintre simbolurile acestei noi religii idolatre şi atee în acelaşi timp, ce pare să calce în picioare, sistematic, tot ceea ce înseamnă umanitate.

6.Să nu ucizi
Porunca aceasta, deşi cea mai clară, este porunca care se încalcă cel mai mult. Avortul, eutanasia, sinuciderea asistată, acceptarea şi încurajarea tiraniilor celor mai sângeroase printr-un fals pacifism sunt parte a acelei culturi a morţii, atât de caracteristice timpului nostru.
Cinismul criminal este uimitor. Aceleaşi persoane care plâng sincer moartea cine ştie cărei balene de prin Alaska cred că e „uman” să ucizi copiii nenăscuţi, consideră o faptă bună omorârea „medicală” sau uciderea „cu consimţământ” a persoanelor suferinde. Minciuna şi lipsa de discernământ sunt la ele acasă în minţile celor care pot să îşi ucidă propriii copii. Nu vor să audă de faptul că ceea ce e în pântecele mamelor este un om viu, se mint dându-şi definiţii cât mai variate ale vieţii şi ale umanităţii. Şi, în cazul în care propria conştiinţă îi mustră, nu au decât să se exprime ferm în alte cauze a căror scopuri le-ar salva măcar prezumţia de umanitate.

7. Să nu trăieşti în desfrânare!
Omul recent nici nu se mai chinuie să nege că ar încălca această poruncă. Iar cei care negăm că am încălca-o, păstrând impresia unui (din ce în ce mai subţire) fariseism, riscăm să o facem chiar în detrimentul propriei noastre cauze.
Sexualitatea este parte a condiţiei noastre biologice, dar raportarea la ea ar trebui să se facă din perspectiva umanităţii noastre, a valorilor pe care această umanitate le reprezintă.
Din păcate, lucrurile nu stau tocmai aşa. Sexualitatea ne domină umanitatea şi nu umanitatea sexualitatea, aşa cum ar trebui să fie normal.
Şi, dacă ne domină sexualitatea, de ce să nu ne mimăm civilizaţia în umbra ei? Aşa îl transformăm pe domnul Freud în profet al timpurilor noastre. Dacă tot ne mai rămâne timp de distracţie, putem să facem cultură. Cultură gay, cultură lesby… Doreaţi altceva?
Iar exacerbarea sexualităţii se face tot ideologic. Ca omul să îşi uite credinţa, rădăcinile, tradiţia trebuie să fie cât mai puternic condiţionat de animalitatea sa. Dacă nici aceasta nu se poate, să fim sinceri, există vreun un drog mai puternic decât sexul?

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: