jump to navigation

Stânga şi criza economică Februarie 9, 2009

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

De fiecare dată când sistemul socialist dădea rateuri, liderii partidelor comuniste se grăbeau să dea explicaţii: imperialismul capitalist (sau, după caz, contrarevoluţionarii sau spionajul occidental) este responsabil de acest rateu. Scenariul se repetă. Marxiştii gramscieni şi Noua Stângă nu au nici un motiv să se depărteze de strategia inventată de „corifeii” comunismului.

Egalitarism vs fascism, progres vs imperialism

Avem o criză economică. Vinovatul este, strigă în cor prietenii noştri de la stânga, „conspiraţia neoconservator-neoliberală”. Capitalismul, asociat cu politicile imperialiste ale SUA şi Israelului, a dus la aruncarea lumii în cea mai mare criză economică din istorie. Ideologii stângaci pun la zid pe un Mises sau Hayek, aplaudând renaşterea lui Marx şi învierea lui Keynes.

Criza economică este o mană cerească pentru ei. Este dezastrul perfect menit să sublinieze „contradicţiile interne ale capitalismului”, este şansa propulsării la guvernare a partidelor politice de stânga, este momentul ideal pentru justificarea dezordinii stradale (decretată „filosofic” ca fiind „luptă de clasă”), este prilejul perfect pentru distrugerea imaginii economiei de piaţă. Şi, dacă se poate, nu strică să fie lovite şi valorile tradiţionale, chiar dacă ele, săracele, nu prea au mare treabă cu tribulaţiile de pe Wall Street.

Dar oare cine este adevăratul responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă? Nu cumva chiar această stângă gălăgioasă?

Ani de-a rândul activiştii de stânga au presat guvernele şi sistemul bancar din Occident să nu mai fie… discriminatorii (cum altfel?). Ani de-a rândul lumpenul american (alcătuit din negri şi hispanici şomeri) a fost încurajat să îşi facă credite la bancă pentru a se facilita egalitatea întru bunăstare a tuturor cetăţenilor. Administraţia Clinton (incontestabil de stânga), laburiştii lui Blair, comuniştii lui Zappatero, social-democraţii lui Schroeder şi socialiştii lui Prodi au limitat libera iniţiativă economică, au încurajat intervenţionismul statului şi au emis cu inconştienţă inepţii corecte politic ce, în numele egalităţii, au sugrumat prosperitatea.

Au impus ideologiile lor „umaniste” şi „progresiste” în mediul capitalist, construind acele monstruoase kibbutzuri corporatiste. Au diluat conceptul de proprietate, au făcut ca un întreg angrenaj economic să se plece în faţa unor idoli ideologici (ecologism, progres, egalitarism) sau să tremure în faţa perspectivei de a fi considerat „fascist”, „imperialist” etc.

De-a lungul timpului, în America şi pretutindeni în Occident, stânga a generat birocraţie, balauri de hârtie meniţi să înghită libera iniţiativă. Au inventat hăţişuri legislative, condiţionând munca cinstită prin marote ideologice precum „discriminarea pozitivă”.

Economia capitalistă a fost strangulată constant în ultimele două decenii. Mult hulitul regim neoconservator şi neoliberal al administraţiei Bush a fost silit să se confrunte cu probleme mai urgente decât eliberarea economiei de piaţă din capcana ideologică socialistă. 11 septembrie şi cele două războaie contra terorii, din Afganistan şi din Irak, au fost bugetofage, împiedicându-i pe neoliberali să fie liberali.

Mass-media trece cu vederea faptul că regimul Bush a fost supus unei critici continue din partea dreptei economice americane, nemulţumite de aservirea ideologică a capitalului, aservire începută din timpul administraţiei Clinton. Numai că, spre deosebire de actualul locatar de la Casa Albă, George Bush era doar un om şi nu un soi de semizeu. Şi nici nu se bucura de susţinerea necondiţionată a „intelighenţiei” americane. Nu putea să se ocupe în acelaşi timp de securizarea Occidentului, de salvarea Americii profunde şi de protejarea economiei asaltate de către socialişti.

Era socialismului corporatist

Atitudinea pacifistă a stângii în timpul războiului împotriva terorii a contribuit la sporirea tragediei presupuse de acest război şi la nefructificarea victoriilor. Sunt responsabili pentru accentuarea unui nejustificat sentiment de vină, sentiment ce bântuie Occidentul.

Mai interesaţi de protejarea dreptului huliganilor de a incendia suburbiile Parisului sau cartierele Atenei, decât de protejarea civilizaţiei în care trăiesc, stângiştii sunt principalii vinovaţi pentru subminarea economiei de piaţă şi a democraţiei. Ei şi nu alţii!

Ei sunt purtătorii de stindard ai antisemitismului, fiind aliaţii occidentali ai terorismului palestinian şi ai fundamentalismului islamic. Prin campanii de denigrare (înzecirea numărului „victimelor” palestiniene, solidarizarea cu Hamas în „lupta sfântă” a acestora pentru lichidarea poporului evreu), prin condamnarea acţiunii militare (în ultimă instanţă) defensive a armatei israeliene, această stângă gălăgioasă se aşază de partea celor ce pregătesc un nou Soah pentru poporul evreu.

Ei bine, aceşti oameni, incapabili să îşi asume măcar greşelile şi crimele înaintaşilor lor bolşevici, îşi permit acum cu aroganţă să profite de pe urma dezastrului pe care ei l-au creat. O fac de la „înălţimea” titlurilor academice obţinute la universităţi şi cu burse plătite de „criminalii” neoliberali şi neoconservatori. Şi ce dacă? Scopul scuză mijloacele – acesta e unul dintre principiile constitutive ale mentalităţii lor revoluţionare. Şi, dacă „fasciştii” şi capitaliştii sunt atât de fraieri încât să îi sponsorizeze pe proprii lor asasini, cu atât mai rău pentru ei, nu?

Se apropie noua etapă a luptei lor revoluţionare. Au câştigat prima bătălie: au hegemonia culturală. Acum vor începe să o dobândească pe cea politică. Au un „mesia” la Casa Albă, însărcinat să scape lumea de criză. Şi, cum criza este „felul de a fi al capitalismului”, cum spune teoria marxistă, nu e un sofism presupunerea că domnul Obama (ajutat de amicii săi europeni şi sud-americani) va scăpa lumea definitiv de capitalism, foarte probabil prin triumful socialismului corporatist.

Iar această victorie politică a stângii va fi facilitată de lipsa de curaj a oamenilor de dreapta, ce prea au renunţat să mai fie reacţionari.

Care dreaptă politică?

Să ne referim la România. Am fost nu la puţine conferinţe, forumuri şi dezbateri organizate de persoane afiliate partidului „de dreapta” care ne guvernează. Deşi nu creditam nici cu o para chioară persoanele ce vorbeau, am visat şi eu la o Românie în care valorile liberalismului clasic şi ale conservatorismului să se întâlnească.

Ce am primit în schimb? Un guvern socialist, condus de unul dintre politicienii ce doar acum câteva luni risca să îşi fractureze coastele bătându-se cu pumnii în piept ca să ne arate cât este el de dreapta…

Un guvern penibil, alcătuit din politicieni care, deşi se lăudau acum nici trei luni cât Hayek şi cât Mises au citit, sunt incapabili să propună măcar o politică de ieşire din criză care să nu miroasă a socialism.

Şi cazul românesc pare să îşi găsească echivalent şi în Franţa lui Sarkozy, şi în Italia lui Berlusconi.

Dreapta politică şi-a trădat valorile, plecându-se în faţa intelighenţiei neocomuniste. Dar şi pentru această trădare va sosi nota de plată. Pentru că ceea ce noi, cei din Est, am trăit, iar cei din Vest ar trebui să cunoască citind un pic de istorie ne arată că, exceptând totalitarismul, sărăcia şi foametea, economia socialistă nu poate produce nimic. Ba da! Uitasem: poate produce creveţi vietnamezi, „eugenii” româneşti, ciocolată chinezească şi pâine cartelizată…. Dar, dacă uităm repede istoria, suntem condamnaţi să o retrăim.

Notă: Doar ce am aflat de „achitarea” mea de către CNCD pentru acuza de rasism, acuză adusă în urma publicării unui articol în paginile acestei reviste. Doresc să declar public că nu mă interesează nici „achitările” şi nici „condamnările” Consiliului. De asemenea, solicit mai departe dizolvarea acestei instituţii aservite ideologic, ilegitime moral şi neconstituţionale.

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: