jump to navigation

„A Treia Forta” propusa de domnii Platon si Hurduzeu decembrie 7, 2008

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Polemica din jurul cartii domnilor Platon si Hurduzeu sta sa inceapa. Cum tot aman din ratiuni independente de vointa mea scrierea unei recenzii, mai public pe blog cateva comentarii…

Eu cred ca e bine sa evitam exagerarile.
Nu cred ca trebuie sa raspundem provocarilor venite din partea unui Occident neomarxist cu armele talibanilor.
Marea problema a Dreptei crestine reprezentate de domnii Puric, Platon si Hurduzeu este data de lipsa raspunsurilor practice. Si ca au dezvoltat o noua pasiune, aceea de a arunca copilul odata cu apa din scaldatoare.
Cat despre „pasunisme”, ele sunt frumoase cand le vezi din America sau din Bucuresti… Dar din pacate Romania profunda nu este cea care transpare din conferintele si textele domnilor Puric, Platon si Hurduzeu, ci este acea Romanie din stirile de la ora 5.  Orice excursie pana in satele romanesti poate sa ne arate acest trist fapt….

Apoi, aceasta a treia forta pare a fi orientata contra tuturor celor care se considera a fi de dreapta.  Intelectualitatea de stanga, tot mai coerenta si mai puternica, este practic inexistenta in discursul domnilor despre care fac vorbire…

In schimb, obositor de multe referiri la domnii Tismaneanu, Liiceanu, Patapievici si Plesu de parca prin ei vine dezastrul.

Cu exceptia domnului Tismaneanu, fata de care nutresc un sincer respect si o totala si dezinteresata prietenie, din motive personale, nici eu nu intru neconditionat in fan clubul elitelor noastre de dreapta.

Si eu sunt nemultumit de prestatia publica a domnului Patapievici, de cea a domnului Plesu iar eseurile patetic- comice ale domnului Liiceanu  ma intristeaza.

Dar oare ei sunt adversarii nostri? Eu nu cred asta… Oricat ar toca domnul Patapievici banul public, nu o va face la nivelul la care o fac guvernarile de stanga. Oricate functii politice nepotrivite pentru gabaritul sau intelectual ar accepta domnul Plesu, bunul sau simt nativ si umorul il vor impiedica sa devina unul din feudalii politicii, cu obrazul bun de facut bocanci de munte din el…. Cat despre domnul Liiceanu: daca citim cartile editurii domniei sale, ne putem folosi mult mai mult decat daca stam sa consumam neuroni pentru a ne lua la harta cu un copil matur ce se joaca cu masini si tigai,  are crize de narcisism si mai si ofera lectii practice de etica la jumatate de norma in timpul liber.

Altii ne sunt adversarii! Tismaneanu, Plesu, Patapievici, Liiceanu nu ne pun piedica daca ne vom ocupa cu adevarat de viitorul acestei tari si al Europei.

Si chiar daca vor dori sa ne puna bete in roate, oare o miscare reactionara nu poate exista fara fonduri de la ICR, burse NEC sau sustinerea editoriala a Humanitasului?

Propun spre lectura preparatorie pentru intalnirea cu adevaratii adversari, site-ul http://www.indymedia.org . Sau pe cel al CNCD-ului.

Reclame

Comentarii»

1. Alexandru Onofrei - decembrie 9, 2008

pai tocmai asta e problema ca ei care sunt pe „mainstream” sunt „conformisti” si „confortabil” adaptati la Sistem; dovada cea mai buna am avut-o cand am cautat cartea „A Treia Forta” in librariile bucurestene si a fost de negasit; eu am luat-o de la lansare dar oare cati calca pragul micutei librarii „Vasiliada” de pe bd. Bratianu, singurul loc unde cartea era de gasit? este clar un mesaj deranjant care se vrea trecut sub tacere; asta e problema ca de 20 de ani ii asteptam pe oamenii astia „de dreapta” sa miste ceva, in schimb ei se complac in conformisme globaliste, integratoare, aderatoare si ecumeniste. Romania profunda e la bunica la tara(comuna M.Eminescu)si in alte locuri unde lumea are o simplitate si un bun simt care sunt in pericol de a fi distruse de „integrare” „tehnoglobalism” etc; dar „elitele” se conformeaza in continuare:trist viitor! o spun cu tarie: avem nevoie de cat mai multi ca Dan Puric, Ovidiu Hurduzeu si Mircea Platon, pana nu e prea tarziu; pt. mine stirile de la ora 5 nu reprezinta Romania profunda, nu am vazut asa ceva in satele prin care am trecut eu…scuze Bogdan.

2. Bogdan Duca - decembrie 12, 2008

Nici mie nu mi-ar placea ca Romania rurala sa fie cea de la stirile de la ora 5. Dar asta e! Iar solutii nu prea exista, din pacate.
Ca e Liiceanu racordat la sistem, foarte probabil! Ca nu exista o dreapta politica care sa ne reprezinte, e demonstrat de ultimele evenimente politice!
Dar repet intrebarea: care sunt solutiile?
Domnii Platon si Hurduzeu polemizeaza (intre altii si cu mine). Domnul Feodorovici ma injura. Dar nici unul nu imi spune ce ar trebui pus in locul solutiilor mele.
Solutiile economice ale domniilor lor sunt….socialism utopic cu tenta crestina (si aia de catolicism social).
Cand scrii o carte manifest, oferi clar directivele unui program social, (meta)politic, filosofic si ce mai vreti dumneavoastra. Dar nu te rezumi la polemici mai mult sau mai putin cordiale….

3. Alexandru Onofrei - ianuarie 6, 2009

nu sunt de acord la partea cu „socialismul utopic”; cartea propune un conservatorism personalist care sa valorifice traditia Trinitatii ortodoxe, unul autentic nu neoconservatorism de stanga adept al ecumenismului sau al ingineriilor sociale finantate pe bani grei;am citit undeva ca scriati cum ca ortodoxia implica totalitarism sau dictatura cam asa ceva, facand aluzie la perioada interbelica, numai ca legionarii nu erau numai ortodocsi erau si greco-catolici etc; de unde ortodoxie la adepti ca Eliade, Noica etc.; e vorba deci de reabilitarea normalitatii persoanei care e transformata si tratata prea mult ca un obiect, supus tuturor ingineriilor sociale; A treia forta e pentru mine libertatea de a muri in credinta mea ortodoxa si eliberarea de multe alte ideologii ce vor sa ne-nghita; vorba parintelui Arsenie Papacioc: „mai bine ortodox sa mori decat ecumenist vandut!”; sa-mi fie iertat ca va-ntreb, mai vorbiti cu Dumnezeu pe strada? mi-ati devenit mai simpatic de cand am citit despre asta!

Bogdan Duca - ianuarie 14, 2009

Dragă domnule Onofrei,
Mai întâi îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului, dar nu am avut acces la internet de ceva vreme.
Vă mulţumesc pentru comentarii ca şi pentru faptul că mă citiţi destul de …sistematic. „Înjurătura” domnului Fedorovici este cea în care mă face nici mai mult nici mai puţin decât…lingăul lui Patapievici.
Cât despre modelul economic ortodox, nu m-aţi convins încă. O spun cu toată sinceritatea că îmi doresc să fiu convins.
Apoi, ajungând la Ortodoxie (spre care mă întorc şi eu, încet dar sigur), trebuie să fiţi de acord cu mine că pe de o parte nu este identică cu ortodoxismul iar pe de altă parte nu ne-a oferit încă o doctrină socială.
Cu prietenie,
Bogdan Duca
P.S. Încerc să vorbesc cu Dumnezeu prin biserici şi în faţa icoanei, dar mă mai cuprinde câteodată dorinţa de a-i mai da un telefon :). Cu mila Lui şi rugăciunile dumitale, poate că o să primesc darul adevăratei rugăciuni şi nu va mai fi nevoie să „îl sun”.

4. Alexandru Onofrei - ianuarie 6, 2009

ma iertati ca va spun, eu am citit cartea din scoarta-n scoarta si nu am vazut injurii de niciun fel?! unde spuneati ca „va-njura” domnul Fedorovici?

5. Iona - ianuarie 15, 2009

Pentru ca nu au „oferit clar directivele unui program social”, solutiile „economice” prezentate de autorii cartii ii par dlui Duca ca sint tipice „socialismului utopic”. Ceea ce inseamna:
1. Ca exista si un socialism real (nu realist, fiindca prin ala am trecut deja);
2. Ca dl. Duca nu a citit cartea, sau a citit-o, dar nu a inteles-o. Fiindca autorii nu propun solutii economice, ci solutii teologice pentru rezolvarea unor probleme care sint si de natura economica. Tocmai de aceea nu puteau oferi „directive”. Si tocmai de aceea nu au nimic in comun nici cu stinga, nici cu ceea ce cred unii ca ar fi dreapta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: