jump to navigation

Despre „A Treia Forţă”, cartea lui Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon Noiembrie 24, 2008

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Mă gândeam să nu scriu nimic despre această carte… Aceasta nu pentru că aş antipatiza autorii şi aş considera-o proastă ci pentru că sunt unul din „personajele” ei. În timpul apropiat voi răspunde provocărilor adresate mie în acest volum….

Dar totuşi am decis să scriu ceva pe blog despre această carte, înaintea articolului polemic ce va urma.

Nu pot să spun că nu sunt încântat de acest demers care nu suferă decât de un singur păcat mare: este polemic şi pare să nu lase loc de dialog. Dacă această polemică ar fi purtată cu „stângacii”, nu ar fi mari probleme pentru mine. Dar nu! Această polemică este purtată cu cei ce, de dreapta fiind, nu împărtăşesc exact aceleaşi valori cu domnii Platon şi Hurduzeu.

I-am cunoscut pe autori la târgul de carte şi, în cele câteva minute de conversaţie, mi-au devenit simpatici. Sunt oameni de toată cinstea, inteligenţi, cu simţul umorului şi cu dorinţă de luptă.  Sper ca relaţia noastră (deşi polemică) să evolueze spre o sinceră prietenie. Mai ales că avem aceiaşi adversari şi împărtăşim în linii mari aceleaşi valori.

Oricum, cu aceşti doi domni pot discuta mai multe decât cu mulţi dintre cei faţă de care domniile lor se cred apropiaţi ( Gheorghe Fedorovici, Claudiu Târziu şi alţii asemenea). Şi sper să pot discuta şi pe mai departe, dacă Doamne fereşte! nu se vor rinoceriza asemenea multora din amicii domniilor lor.

Ah! Inca ceva! Trebuiau sa il modereze la lansare pe Dan Puric.  A fost cam exagerat în afirmaţii…În rest, la fel de simpatic şi plin de vervă precum îl ştim.

Anunțuri

Comentarii»

1. Horia C. - Noiembrie 25, 2008

Eu as spune ca a fost o lansare cel putin reusita …

2. Bogdan Duca - Noiembrie 25, 2008

A fost faina lansarea. Spectacolul trupei lui Puric a fost foarte reusit. Discursul lui Puric a fost, insa, exagerat: parea ca lanseaza Biblia, nu o carte despre al carui impact numai viitorul ne mai poate spune ceva…

3. john - Noiembrie 27, 2008

ma rog, mi s-a parut penibil discursul lui puric, iar hurduzeu aduce un pic a sociopat; oricum, slaba cartea, sa zici ca Plesu si NEC sunt bastionul stangismului ideologic, mi se pare o traznaie de zile mari…

in rest, n-as da nuici 2 ron pe carte…

4. Alexandru Onofrei - Noiembrie 27, 2008

john si eu il apreciam(ez?) pe Plesu dar mi-am dat seama ca-s impuse „elitele” astea postdecembriste; de-asta nu au nicio priza la publicul larg; ma uitam la lansare, in timp ce asteptam sa mi se semneze cartea „A Treia Forta”, la un portret imens al lui Liiceanu ce trona la standul editurii humanitas; eu unul m-am saturat de troica asta Liiceanu, Plesu, Patapievici si de conformismul cu care se pliaza pe societatea asta corect-politica, care ne-a fost impusa; dupa URSS UE;pe mine nu m-a consultat nimeni prin referendum daca vreau sa ader la UE si sa accept cenzura corect-politica si normele europene care lovesc in traditii romanesti stravechi; salut cu bucurie aparitia unor voci noi ca Platon si Hurduzeu!

5. john - Noiembrie 28, 2008

dar care sunt traditiile astea stravechi ca eu nu le gasesc nici la mine la tzara sau iar proiectam vlahutian?

deocamdata Plesu ce a scris a scris bine, Liiceanu poate scapa de dilema gelului de dus (penibil) iar patapievici ramane un intelectual roman mare (Omul Recent abordeaza probleme mari pe care semianarhismele lui hurduzeu nu le „prinde”)

conformismele noi ni le impunem si e cazul sa nu mai idealizam baba (ortodoxa sau protestanta) ca e jenant; deocamdata mediul rural ramane bastionul psd-ului…

6. Ilie Catrinoiu - Noiembrie 29, 2008

Eu cred ca John si altii ca el nu au inteles mesajul cartii. Sa spun de ce.

In primul rand pentru ca in carte autorii nu ataca probitatea intelectuala a actualei „elite intelectuale”. Mircea Platon chiar spune ca nu il contesta pe intelectualul Vladimir Tismaneanu, dar il contesta pe ideologul neoconservator Vladimir Tismaneanu, ceea ce e altceva, care vrea un conservatorism plecand de la Derrida, Horkheimer, etc.. Si aici are dreptate Mircea Platon. Pai ce legatura are Scoala de la Frankfurt cu conservatorismul? Niciuna. Cand Theodore John Kaczynski ataca „conservatorismul” in „Societatea tehnologica si viitorul ei”, el ataca de fapt neoconservatorismul, nu conservatorismul real care nu e nici globalist, nici tehnologist. Conservatorismul e pentru economia la scara umana, a grupurilor mici si autonome, nu a corporatiilor mondialiste care instrumentalizeaza omul si statul national.

Probleme pe care le atinge cartea sunt reale, chiar daca nu multora nu le convin pentru ca s-au bransat la tehnoglobalism si e greu sa mai dai inapoi odata ce ai intrat in sistem.

7. Alexandru Onofrei - Decembrie 5, 2008

John odata ce te-ai bransat la Sistem e greu sa vezi unele lucruri lucid; cum care traditii? pai vine UE sa-mi spuna ca ortodoxia e o problema sau icoanele sau „indoctrinarea religioasa” in scoli? prin cozile de topor din ONG -uri; sau ne impune cum sa se taie porcul sau sa nu se mai faca tuica la cazan; hai ca suntem ridicoli; da! Romania profunda nu merge la vot sau voteaza cu psd si pt. ca oameni ca tine sau Patapievici sunt conformisti aplaudaci ai Sistemului! unde vezi tu „anarhisme” eu vad reactie de aparare la indoctrinarea tehnoglobalista reactie inexistenta la tine sau Patapievici etc; dati-va Volvo-uri intre voi in continuare; a bon entendeur salut!

8. John - Decembrie 7, 2008

daac astae carte cu texte de pe blog, atunci eu nu mai comentez; si de cand este tismaneanu neocon, de cand sunt romanii neocon, de cand exportam noi civilizatie? sa nu devenim patetici..

9. John - Decembrie 7, 2008

sa-i lasam pe semianarhisti ca debord si ellul si sa ne intoarcem la autorii mari (Parintii Biserciii); daca imi aratati voi o apologie a baticului ma las de carte…

10. Alexandru Onofrei - Decembrie 9, 2008

John arunci discutia in derizoriu; nu are rost sa continuam.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: