jump to navigation

Lansarea Institutului de Studii Populare noiembrie 19, 2008

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

Am fost ieri la conferinta de lansare a Institutului de Studii Populare.

O initiativa mai mult decat fericita, daca organizatorii se vor si tine de cuvant, ocupandu-se de coerentizarea discursului politic de dreapta si evitand propaganda in favoarea Partidului Democrat-Liberal si, prin aceasta, a marilor politicieni „de dreapta” valahi: Traian Basescu, Teodor Stolojan (fost premier al lui Iliescu) si a tuturor celor care pana de foarte curand, erau vasnici membri ai Intenrationalei Socialiste….

Atmosfera a fost placuta. Vladimir Tismaneanu si Valeriu Stoica au fost la inaltimea rolului lor de conducatori ai acestui Institut.

Cel mai bun discurs, dupa cel al lui Vladimir Tismaneanu, a fost cel al lui Horia Roman Patapievici. El a punctat valorile ce constituie sufletul Europei (si da! a mentionat Crestinismul) si a avut discursul cel mai putin politizat.

Capitolul dezamagiri: Lopez, secretarul general al PPE, un soi de socialist demagog ratacit printr/un partid de centru/dreapta.

Dar cea mai mare dezamagire: Gabriel Liiceanu: un discurs care, daca nu ar fi fost patetic ar fi fost amuzant. Trec peste aiurelile despre „slujirea patriei”, intelectualii prieteni ai domniei sale ce nu sunt fideli lui Basescu ci tarisoarei, blablablabla. Bine ca nu crede nici domnia sa in ceea ce spune…

Nu trec insa peste confirmarea unei ipoteze mai vechi, prezentate de mine in multe alte texte: domnul Liiceanu si multi din prietenii domniei sale au ramas prinsi intr/un soi de bucla spatio-temporala (ceva de numai prin filmele SF credeam ca o sa vad) in iunie 1990 (perioada mineriadelor). Iar cultura democratica a domniei sale tot cam pe acolo s-a oprit.

Dar hai sa dau cuvantul domnului Liiceanu: „Politicianul este omul meu daca reprezinta valorile mele’. Iliescu nu a fost omul meu, desi i-am dat 3 luni de gratie in care am sperat ca o sa devina”

Peste Ocean, adica acolo unde mai exista democratie, dupa o campanie prezidentiala foarte dura,John McCain isi recunostea infrangerea si isi felicita adversarul numindu-l „presedintele meu”.

Dar domnul Liiceanu nu este McCain, nu? El este un soi de zeu, oricum superior vulgului. Altfel cum s-ar explica formularea „cand oameni ca noi accepta functii, nu o fac pentru a se capatui, ci pentru a sluji tara”?

Domnul Liiceanu face parte, probabil, dintr/o specie aparte de cetateni, dintr/o democratie „originala” in care numai domniile lor au dreptate si unde totul este permis, mai putin posibilitatea si de a mai gresi

O alta surpriza placuta a zilei: domnii Ioan Stanomir si Catalin Avramescu, cu un discurs coerent, pertinent, la obiect.

Sa speram ca, daca Gabriel Liiceanu se mai spovedeste revenind cu picioarele pe pamant, iar PD-L/ul nu va bloca activitatea acestui Institut, viitorul dreptei romanesti sa sune un pic mai bine…

Reclame

Comentarii»

1. Alex - noiembrie 20, 2008

si ce va impiedica sa vedeti adevarul din spusele lui Gabriel Liiceanu: „cand oameni ca noi accepta functii, nu o fac pentru a se capatui, ci pentru a sluji tara”
nu credeti ca mai exista oameni care vor sa faca ceva pentru tara lor? trebuie sa te rusinezi de asta? sigur ca ideal ar fi ca ceilalti sa o spuna dar daca ceilalti sunt platiti sa spuna contrariul, e foarte bine ca a spus-o Liiceanu

2. Bogdan Duca - noiembrie 25, 2008

Domnul Liiceanu putea vorbi pentru domnia sa. Oricum, din cate stiu eu, domnul Liiceanu nu a avut nici o functie publica, fiind un om de afaceri de succes, dublat de un eseist de calitate medie (de gustibus, desigur).

Dar de unde stie el ca dorinta de capatuire nu a fost un argument (de ordin secundar sau tertiar) pentru domnul Patapievici (care are salariu bun, masina, sofer, diurne si nici nu renunta la ele) sau pentru domnul Sever Voinescu care spre deosebire de amicul sau, domnul Catalin Avramescu, a preferat deputatia principiilor?

Oricum, textul meu nu privea atat aceasta declaratie infatuata ci viziunea nedemocratica a domniei sale asupra politicului….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: