jump to navigation

Nobleţea conservatorismului – William F. Buckley, Jr. in Memoriam martie 1, 2008

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

VLADIMIR TISMĂNEANU 

A încetat din viaţă, în vârstă de 82 de ani, William F. Buckley, Jr., unul dintre cei mai importanţi şi interesanţi gânditori conservatori americani. Apărută în anii ’50, când liberalismul devenise hegemonic, cartea sa despre „Dumnezeu şi om la Yale” a fost detonatorul unei renaşteri a mişcării conservatoare în Statele Unite. Buckley a fost fondatorul revistei „National Review” (publicată începând din 1955), animatorul emisiunii de dezbateri politice „Firing Line”, autor a peste 50 de cărţi, conferenţiar neobosit pe temele cele mai diverse ale culturii şi civilizaţiei moderne. Gândirea lui William Buckley şi-a găsit sursele de inspiraţie în viziune economică a lui Friedrich Hayek, în efortul lui Russell Kirk de a reconstrui tradiţia conservatoare şi în anticomunismul apostatului Whittaker Chambers. De o impecabilă eleganţă a discursului, un stilist desăvârşit, educat în tradiţia romano-catolică pe care a respectat-o şi promovat-o de-a lungul întregii sale vieţi, William F. Buckley a fost unul dintre principalii susţinători ai lui Barry Goldwater în 1964, în campania acestuia pentru preşedinţia Statelor Unite. Mai târziu, ideile lui Buckley au triumfat prin revoluţia conservatoare iniţiată de Ronald Reagan. Acesta a spus-o în multe rânduri: ideile diseminate de „National Review” şi editorul acestei reviste au jucat un rol esenţial în configurarea propriei viziuni opuse oricărei forme de etatism colectivist.

Anticomunismul lui Buckley a fost unul bazat pe înţelegerea faptului că ateismul agresiv şi pierderea criteriilor morale duc la dezagregarea ţesutului social şi la declinul civilizaţiei democratice. S-a spus că i-a lipsit o înţelegere adânc-metafizică a conservatorimului, de tipul Edmund Burke, Benjamin Disraeli sau Winston Churchill. Nu a pretins vreodată, acest pasionat al navigatului, autor de romane poliţiste şi de spionaj, intelectual public în sensul cel mai autentic al cuvântului, că ar fi un filosof. A suspectat şi combătut întotdeauna poziţiile rigid-ideologice. S-a opus oricărei hiperbole doctrinariste. Dimpotrivă, de-a lungul timpului, a criticat liberalismul cu civilitate, ştiind să distingă între aversiunea pentru un proiect politico-cultural pe care l-a considerat ipocrit şi animozităţile personale. A oferit lecţii memorabile de eleganţă în relaţiile cu preopinenţii săi. A susţinut neoconservatorismul în ofensiva anticomunistă, dar a exprimat rezerve serioase faţă de intervenţia în Irak. William F. Buckley a fost un spirit liber şi original, a cărui intervenţie în spaţiul intelectual şi politic american a marcat considerabil a doua jumătate a secolului douăzeci. Atât conservatorismul tradiţional, cât şi neoconservatorismul îi datorează imens. Chiar şi adversarii săi liberali recunosc astăzi că a fost un veritabil model pentru ceea ce defineşte discursul democratic onest şi lipsit de constrângeri ideologice meschine

(Articol republicat cu acordul autorului)

Reclame

Comentarii»

1. Petru Clej - martie 3, 2008

Domnule Duca, luaţi exemplul lui Buckley, urmaţi exemplul lui de gentleman, nu bădărănia, isteria, megalomania şi până la urmă vacuitatea unor Rush Limbaugh, Ann Coulter, Sean Hanity sau Laura Ingraham. Inspiraţi-vă de la gânditorii afiliaţi lui American Enterprise Institute, nu copiaţi superficialitatea unor polemişti care nu sunt cu nimic mai breji decât Al Franken sau Michael Moore, echivalentul lor în spectrul liberal.

2. emil - martie 13, 2008

Si mai bine, inspirati-va de la ginditorii afiliati BBC.

3. Petru Clej - martie 13, 2008

Stupiditatea precedentului mesaj nu merita comentarii.

4. emil - martie 13, 2008

bădărănia, isteria, megalomania, vacuitate, stupiditate

Latrinele nu comenteaza, se revarsa.

5. Petru Clej - martie 14, 2008

Curajosul anonim isi comenteaza propriul mesaj.

6. cosanzeana - septembrie 5, 2008

Eleganta si rafinament, calitatile omului de cultura.
Indiferent pe ce pozitie te-ai afla, sa poti comunica cu semeni tai fara a folosi cuvinte triviale, fara a jigni, iata ce le lipseste multora.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: