jump to navigation

CNA-ul, ţiganii şi… irelevanţa noiembrie 8, 2007

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

CNA, la recomandarea organizaţiei RomaniCriss, a cerut instituţiilor de radiodifuziune să nu facă nici o asociere între infracţiune şi apartenenţa etnică. Această cerere, formulată ca o „recomandare”, a fost, cel puţin la nivelul Radiodifuziunii române, comunicată  telefonic tuturor redactorilor şi colaboratorilor, cu o acribie demnă de cauze mai bune.

Prima reacţie a mea, la aflarea acestei decizii a CNA, nu a fost aceea de a înjura pe cei de la RomaniCriss. Membrii acestei organizaţii nonguvernamentale fac deja parte din categoria „oamenilor noi”, recenţi, cu creieraşele apretate şi cu political corectness în loc de bun simţ. Ce să le mai ceri celor de la RomaniCriss?

Nici pe ţigani nu i-am înjurat. Sărmanii de ei sunt, la rândul lor, victimele propriei lor indolenţe, a unor organizaţii şi instituţii bugetofage, dar şi a acestei corectitudini politice ce nu îi ajută nici pe ei cu nimic. Mai mult de atât, ei sunt victimele teribilei discriminări pozitive, ce îi transformă în pacienţi eterni ai Statului.

Am înjurat sănătos şi româneşte pe membrii CNA, care, cu excepţia notabilă a lui Gelu Trandafir, au votat o asemenea „recomandare”. Căci ce se cere în această recomandare este de-a dreptul monstruos: nu se cere să ai grijă să spui doar adevărul ci se cere să minţi prin omisiune! Minciuna trebuie asumată ca element necesar în ştirile transmise de radiodifuziune. Pachetul de valori etice al jurnalistului trebuie să conţină de acum şi credinţa că minciuna, manipularea prin omisiune, sunt principiale.

Dar să vedem cum justifică CNA-ul această decizie? Păi foarte simplu. De la înălţimea instanţei lor morale (adică ceva mai sus de genunchiul broaştei) membrii colegiului director al CNA au decis că apartenenţa etnică a infractorilor este….irelevantă. De ce este irelevantă? Domnii de la CNA nu ne spun, probabil pentru simplul motiv că ar fi irelevantă o asemenea explicaţie.

Eu, personal, nu găsesc că discutarea apartenenţei etnice a infractorilor ar fi irelevantă. În momentul în care încerci să studiezi problema infracţionalităţii eşti obligat să ţii cont şi de acest criteriu, al apartenenţei etnice a infractorilor. Poate că anumite culturi favorizează comiterea unui anumit tip de infracţiuni. Doar după extratereştrii de la CNA (evident că trăiesc în altă lume!) islamismul ar fi…irelevant în terorismul islamic..

De la băieţii de la Noua Dreaptă, un afiş de care italienii chiar au nevoieCe este mai trist e faptul că „bravii” noştri jurnalişti, deşi sunt gaza oricând să îşi rişte viaţa prin Irak, sau demnitatea alergând după păsăricile lui Băsescu sau după nudurile lui Columbeanu, vor înghiţi pe nemestecate, aşa cum au făcut şi cu altele, această „recomandare” a comisarilor politici de la CNA.

Reclame

Comentarii»

1. Nedumeritul - noiembrie 8, 2007

In fond si la urma urmei, cine e si acest CNA? De ce avem nevoie de un astfel de organism?

Chiar nu mai inteleg…

2. epimeteu - iulie 4, 2008

CNA = cenzura neocomunista a audiovizualului!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: