jump to navigation

Câteva gânduri… octombrie 15, 2007

Posted by Bogdan Duca in Uncategorized.
trackback

După ce a reuşit să câştige premiul Oscar pentru filmul său science-fiction despre încălzirea globală, Al Gore primeşte şi premiul Nobel pentru Pace. Premiul care a fost refuzat Papei Ioan Paul al II-lea dar pe care l-au primit atâtea alte mari personalităţi ce au făcut ceva concret pentru pacea şi bunul mers al lumii, revine acum unui multimilionar ce oscilează între vedetismul hollywoodian şi politicianismul populist.

Nu voi vorbi aici despre fariseismul lui Al Gore şi nici despre penibila apocalipsă climatică pe care domnia sa o profeţeşte. Nu o voi face pentru că aceste subiecte nu ar fi importante ci pentru că sunt din ce în ce mai oripilat de lumea nebună în care mi-a fost dat să trăiesc.

De multe ori îmi vine să spun asemenea micului Frodo Baggins, din „Stăpânul Inelelor”: „Aş fi vrut să nu se fi întâmplat astea în vremea mea” dar de fiecare dată îmi soseşte şi răspunsul primit de Frodo de la Gandalf: „La fel doresc toţi cei ce trăiesc acum asemenea vremuri. Dar nu stă în puterea lor să hotărască aşa ceva. Tot ce putem hotărî este ce să facem cu timpul ce ne este dat.”

Trăiesc într-o lume ce pare că şi-a suspendat atât criteriile logice cât şi bunul-simţ. O lume care îşi inventează valori în funcţie de ratingul acestora la televizor. O lume în care totul se desfăşoară într-un ritm ce nu mai îngăduie răbdarea sau liniştea meditaţiei. Sunt în lumea unde Premiul Nobel pentru Pace este decernat unui profet plătit (şi nu de Dumnezeu) al unui anume tip de sfârşit al lumii. Sunt în lumea unde Premiul Nobel pentru Literatură este oferit nu pe criterii artistice ci pentru aprecierea unor atitudini …feministe.

Sunt în lumea în care se pot provoca isterii de masă în faţa perspectivei dispariţiei nu ştiu cărei specii de libelule, dar care priveşte cu o indiferenţă mai rece decât Răul însuşi spre pruncii nenăscuţi, ucişi fără milă prin avort. Sunt într-o lume care cere interzicerea pedepsirii crimelor grave cu moartea dar care, în acelaşi timp, luptă pentru „dreptul la moarte” prin eutanasia controlată medical.

Sunt în lumea în care Che Guevara este un model „sănătos” propus tuturor tinerilor. O lume care refuză să condamne Comunismul şi care îşi mimează filantropia în spatele unor fariseice atitudini de stânga. O lume care poate să poarte cu plăcere chipul unui ucigaş precum Che Guevara pe tricouri dar care condamnă cu fermitate scăpările din tinereţe ale unui scriitor precum Gunther Grass. Suntem într-o lume în care opinii incorecte politic cu privire la istoria celui de-al doilea război mondial se pot solda cu pedepse cu închisoarea dar în care suferinţa produsă de bolşevism este considerată a fi cel mult un simplu „accident de drum”.

Sunt într-o lume care denunţă imoralitatea „misoginismului” creştin, care vede în religie un atentat la demnitatea umană dar care, în acelaşi timp, îşi asumă ca fiind a sa un libertinism moral de-a dreptul babilonic. O lume în care căsătoria este pângărită de homosexuali sau de libertinajul cuplurilor, o lume în care marşurile pederaştilor sunt receptate ca fiind semn de democraţie iar simbolurile religioase purtate public ca semn al intoleranţei. O lume în care o cruce într-un borcan de urină este o capodoperă artistică dar o caricatură cu Mohamed este considerată a fi un atentat adus principiilor sfinte ale multiculturalismului.

Sunt în lumea în care minciuna este numită corectitudine politică şi devine principială iar orice căutare a adevărului trebuie să se facă în aşa fel încât să nu afecteze „sensibilităţile” celorlalţi.

Sunt în lumea în care se duc campanii ferme împotriva fumatului dar în care se luptă pentru legalizarea drogurilor uşoare. În lumea în care a fi drogat este mai „cool” decât a fi creştin.

În faţa unei asemenea lumi nu am altă dorinţă decât aceea de a nu fi în ea. Din păcate însă nu am altă alternativă decât aceea de a decide ce să fac cu timpul ce mi-a fost dat. Şi am decis: voi lupta împotriva acestui timp!

Reclame

Comentarii»

1. Andrei - octombrie 15, 2007

Salut Bogdan,

Impresia mea este ca faci o selectie de lucruri care te deranjeaza. Experienta pe care o traiesti in lumea asta este influentata de modul in care selectezi elementele pe care le consideri relevante. Eu nu zic ca e fals ce ai scris, dar de ce ar trebui aceste aspecte sa defineasca lumea de azi?

Cand citesc o statistica in care se arata ca 65% din romani gandesc comunist-rezidual ma bucur ca 35% gandesc altfel si ma bucur ca si eu fac parte din ei.

Eu cred ca oamenii fac intotdeauna alegerea pe care o cred cea mai buna. Daca gresesc, atunci trebuie sa le explici ce ar avea de castigat daca ar gandi altfel si ar face lucrurile altfel. Iar cand le spui parerea ta trebuie sa o faci intr-un fel in care sa te asculte.

O zi frumoasa,
Andrei.

2. outfifenitbox - decembrie 8, 2008

Текст правильный, закину сайт в избранное.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: